Indie

Asie

Do Indie se káva dostala přímo z Arábie již v 17.století. Hlavní pěstitelské oblasti jsou na svazích hor ve státech jižní Indie (Karnataka, Kérala a Tamil Nadu), zdejší podmínky jsou navíc unikátní svým monzunovým charakterem podnebí.

Cesta kávy z Indie do Votic
Indie
Indie
Jedna z mála zemí, kde se káva pěstuje ve stínu stromů deštného pralesa.
Bod na mapě
Indie

Čokoládové tóny a vyšší hořkost

Jedna z mála zemí, kde se káva pěstuje pod stíny stromů deštného pralesa. Díky tomu zde převládá odrůda robusta. Námi používaná káva Cherry India má velice intenzivní chuť s lehce čokoládovými tóny, vyšší hořkostí a typicky nízkou kyselostí.

Votice

Cesta kávy
z Indie
do Votic

Pěstování

Pěstování

I laik pravděpodobně ví, že se pěstují dvě známé odrůdy kávovníku. Jsou to robusta a arabika. Každá odrůda má své specifické vlastnosti a nelze jednoznačně říct, která je lepší. Arabika roste obecně ve vyšších nadmořských výškách. V chuti je kyselejší, sladší a často nese výrazné ovocné tóny. Naproti tomu robusta se pěstuje v nižších polohách, na chuť je více hořká, zemitá, dřevitá a obsahuje o poznání více kofeinu než arabika.

Zrání

Zrání

Arabika dozrává po 6 až 8 měsících. Robusta potřebuje o trochu déle, přibližně 9 až 11 měsíců, a doba sklizně se liší podle zeměpisné polohy. Bobule během zrání postupně mění svou barvu od zelené přes žlutou, červenou až ke karmínové.

Sklizeň

Sklizeň

První kávové třešně lze z keře sklízet až po čtyřech letech. Sklízí se buď ručně, nebo za pomoci česacích strojů. Manuální přístup je mnohem šetrnější ke keřům a sběrači pečlivě sbírají jen zralé a zdravé plody. Česací stroje seberou i nezralé plody, a mohou rostlinu dokonce poškodit.

Zpracování zelené kávy

Zpracování zelené kávy

Existují dva způsoby zpracování – suchá a mokrá cesta. U mokré cesty se nejprve z kávových třešní odstraní obal a dužina. Poté se vloží do fermentační nádrže, kde se od semena oddělí zbytky dužiny, a nakonec se již výsledné zrno suší na slunci. U suché cesty se celé kávové třešně nejprve suší na slunci, postupně se obracejí a až potom se odstraňuje slupka a dužina, aby se získalo finální zrno.

Balení a transport

Balení a transport

Když jsou zrnka zelené kávy vysušená, balí je farmáři do tradičních jutových pytlů a expedují do celého světa. Během této cesty urazí často tisíce kilometrů lodí, železnicí, kamiony nebo letecky.

Sleduj nás!

  • S mlékem nebo bez? No, toť otázka. A co preferuješ ty. <br><a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Marila\">#Marila</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Mujden\">#Mujden</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Kafe\">#Kafe</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Coffee\">#Coffee</a>
  • Na karneval jdu jedině za kafe!<br><a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Marila\">#Marila</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Mujden\">#Mujden</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Kafe\">#Kafe</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Coffee\">#Coffee</a>
  • Důležitý je, umět si to udělat hezký. <br><a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Marila\">#Marila</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Mujden\">#Mujden</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Kafe\">#Kafe</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Coffee\">#Coffee</a>
  • Nejlepší je hezky pěkně po uvaření.<br><a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Marila\">#Marila</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Mujden\">#Mujden</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Kafe\">#Kafe</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Coffee\">#Coffee</a>
  • Dvě věci rozhodně nikdy nezklamou - kafe a druhý kafe.<br><a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Marila\">#Marila</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Mujden\">#Mujden</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Kafe\">#Kafe</a> <a href=\"https://www.instagram.com/explore/tags/Coffee\">#Coffee</a>
  • Instagram logo