Vyrostli jsme na české tradici přípravy kávy, dnes dokážeme vybrat ze světové nabídky ta nejlepší zrna.
Espresso, nebo filtrovaná káva? Bohudík v přípravě kávy není jednoznačný vítěz. Každému chutná a vyhovuje něco jiného. Existují zde velké rozdíly v obsahu kofeinu, objemu nebo v časové náročnosti přípravy. Záleží tedy jen na tom, co od svého šálku kávy očekáváte. U našich káv si naštěstí nemusíte lámat hlavu s tím, jak kávu správně připravit. Vždy se z balení kávy dozvíte, jestli je zrno upražené spíše pro filtrovanou kávu nebo espresso.
Mnoho lidí se nás ptá, jaké jsou obecné rozdíly mezi filtrovanou kávou a espressem. Obecně řečeno extrakce kofeinu potřebuje svůj čas, takže ve filtrované kávě bude i více kofeinu.
Zase na druhou stranu pořádné dvojité espresso dokáže k životu „nakopnout“ stejně a nemusíte nad pitím trávit půl dne. Hlavní rozdíl pozná kdokoli, protože káva prohnaná kovovým filtrem pod tlakem minimálně 9 barů vykouzlí v šálku hustou cremu (olejové mikrokapky ve vodném roztoku cukrů, kyselin, proteinu podobných látek a kofeinu). Chuť bude jistě intenzivnější a tělo plnější. Naproti tomu filtrovaná káva spíše spoléhá na gravitaci a nenásilné nalévání vody a pomalé překapávání přes papírový filtr. Výsledkem je krásně vonící černá tekutina plná chutných tónů, které se postupně otevírají.
Filtr vložíme do střední části Slow pressu.
Prolijeme filtr vodou a tu poté vylijeme.
Do propláchnutého filtru nasypeme 2–3 lžičky namleté kávy.
Zalijeme horkou vodou a počkáme až káva pomalu proteče. To celé zopakujeme ještě jednou.
Překryjeme víčkem a nechám 4–6 minut odstát.
Po uplynutí času odebereme střední část spolu s víčkem.
Kahan vložíme pod baňku a počkáme, než voda začne vřít. Poté vložíme vrchní baňku (na 1 l vody použijte 60–75 g jemně namleté kávy).
Jakmile se voda začne tlačit do vrchní baňky, připravíme si kávu.
Až bude všechna voda ve vrchní baňce, tak vsypeme kávu a minutu mícháme.
Odstraníme kahan a necháme podtlak, aby kávu vrátil zpět do spodní baňky.
Do spodní části konvičky nalijeme horkou nebo studenou vodu.
Prostřední díl naplníme středně hrubě namletou kávou. Zarovnáme, ale neupěchujeme.
Všechny díly pečlivě složíme a pořádně utáhneme.
Konvička bude syčet, až přestane, stáhneme z plamenu.
Postavíme si nádobu s dripem na váhu a vložíme filtr.
Navlhčíme filtr, aby se přichytil ke stěnám dripu.
Zalijeme kávu postupně 100ml vody ohřáté na cca 96°.
Kávu promícháme a počkáme 30 vteřin.
Pozvolna zalíváme dalšími 100ml a opět promícháme.
Po uplynutí dalších 30 vteřin dolijeme dalších 70ml a již nemícháme.
Zalijeme vodou cca 92-96° lehce nad okraj namleté kávy a zamícháme.
Po uplynutí času dolijeme zbývající vodu až skoro po okraj.
Promícháme a počkáme zhruba 4 minuty.